Edities

Editie 101

| vrijdag 8 september 2023

Artikelen in deze editie

Cannabis

Gras, skunk, mary jane, dope, ganja, bhang… het zijn allemaal namen voor cannabisproducten, al komen wiet (ofwel marihuana) en hasj je waarschijnlijk bekender voor. Tetrahydrocannabinol (THC) is de meest bekende werkzame stof en zorgt voor een ‘high’ of ‘stoned’ gevoel. Maar cannabis is niet enkel een recreatieve softdrug; als medicijn...

Huid

Je huid is een uiterst effectieve barrière die je beschermt tegen uv-licht, schadelijke stoffen en vochtverlies. Ze is ook kwetsbaar. Te veel zonlicht kan zelfs gevaarlijk zijn. Hoe steekt de huid eigenlijk in elkaar en hoe kun je haar het beste beschermen?

Anammox

Het begon rond 1990 met een opmerkelijke observatie in een proefwaterzuivering van Gist-Brocades in Delft. Pas na jaren van volhardend experimenteren zou dat uitmonden in de kweek en beschrijving van een bijzonder microorganisme: de anammoxbacterie. Uitvergroot onder de microscoop is een voor bacteriën unieke inhoud te zien die meer doet...

Superzware elementen

De laatste rij van het periodiek systeem bevat allerlei bijzondere namen, en tot 2016 hadden vier van die elementen nog geen officiële naam. Wat is er bekend over deze zogenoemde superzware elementen en wat kun je ermee?

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie