Artikelen

Slimmer zuiveren met bijzondere bacteriën


Anammox, nr 395

Arno van ‘t Hoog | september 2023

Generaties microbiologen geloofden er niet in, of zochten er vergeefs naar, maar inmiddels is duidelijk dat anammox-bacteriën wereldwijd heel nuttig werk doen. Ze zetten in de natuur ammonium en nitriet om in onschadelijk stikstofgas en zijn daarmee belangrijke spelers in de wereldwijde stikstofcyclus. Bovendien zijn ze met de juiste technieken in te zetten in een groenere, energiezuinige afvalwaterzuivering. De zoektocht naar deze bacteriën begon in Delft en ook veel ontdekkingen die erna zijn gedaan hebben Hollandse wortels. Zo staat de allereerste waterzuivering met anammox in Rotterdam en zagen Nederlandse wetenschappers dat deze bacteriën de gevaarlijke raketbrandstof hydrazine gebruiken voor hun energievoorziening. De wetenschap is nog niet uitgekeken, want expedities brengen nog altijd nieuwe soorten aan het oppervlak. Onderzoekers willen verder graag de biochemische trucs van anammox beter begrijpen; zelfs het opwekken van elektriciteit is een optie.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie