Artikelen

Beschermlaag, regelsysteem en zintuig


Huid, nr 396

Jessica Vermeer | september 2023

De huid is je grootste orgaan en de belangrijkste barrière tussen de binnen- en buitenkant van je lichaam. Aan de buitenkant zie je alleen dode huidcellen, maar daaronder zitten verschillende lagen vol tastzintuigen, vetten en pigmentcellen. Je huid helpt je om schadelijke stoffen buiten de deur te houden, om op temperatuur te blijven en om je omgeving waar te nemen. Het is effectief als barrière en vernieuwt zichzelf constant, maar is ook kwetsbaar. Korte blootstelling aan uv-licht kan ernstige schade veroorzaken en de meeste mensen krijgen op enig moment tijdens hun leven te maken met een huidziekte. Waar bestaat je huid uit, hoe werkt ze precies en hoe kun je haar optimaal verzorgen?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie