Artikelen

Softdrug én medicijn


Cannabis, nr 397

Michelle Wijma | september 2023

Al duizenden jaren gebruiken mensen cannabis als recreatieve softdrug, tijdens spirituele ceremonies en als medicijn. Cannabis is de verzamelnaam voor wiet en hasj en wordt gewonnen uit hennep. In bloei maakt deze plant een beschermende hars met honderden verbindingen, waaronder de chemische voorlopers van de cannabinoïden THC en CBD. THC beïnvloedt een signaleringssysteem in je lichaam dat cruciaal is voor onder andere je zenuwstelsel. In je brein zorgt THC voor geluksgevoelens, ontspanning, honger, slaperigheid, geheugenverlies en soms paniek. Als je na frequent gebruik stopt met cannabis, moet je lichaam het verstoorde signaleringssysteem weer in balans brengen. Tot die tijd heb je ontwenningsverschijnselen. Medicinale cannabis kan helpen bij chronische pijn, kanker en meer. CBD wordt als medicijn gebruikt bij epilepsie. De afbraak van cannabinoïden gebeurt in je lever en duurt weken, mede omdat de stoffen gedeeltelijk oplossen in vetweefsel.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie