Michelle Wijma

Michelle Wijma is freelancer voor C2W.

In 2009 startte Michelle de opleiding farmacie. Hoewel de studie qua vakken goed aansloot op haar interesses, miste ze de mogelijkheid om haar creativiteit te uiten. Tijdens haar master switchte ze daarom naar Science Education and Communication bij de Rijksuniversiteit Groningen. De beste keuze die ze ooit maakte, want Michelle & wetenschapscommunicatie bleek een perfecte match. Na een stage bij wetenschappelijk kindertijdschrift Zo Zit Dat, werkt ze nu voor C2W.

In haar vrije tijd speelt ze het liefst Dungeons & Dragons. Daarnaast gaat ze regelmatig naar concerten en zoekt ze graag de stilte op in de natuur.

  m.wijma@vakbladen.com

@michellewijma

  Michelle Wijma

Artikelen van deze auteur

Dopamine

Je brein is zo ingesteld dat het gedrag dat een goed gevoel geeft wil belonen. Dat doet het onder andere via dopamine, een molecuul dat fijne prikkels communiceert naar het brein. Maar door de vele prikkels die tegenwoordig op je af komen, ligt verslaving om de hoek. Hoe werkt dit ‘beloningssysteem’? Wat als je hersenen anders functioneren?...

Honing

Honingbijen verzamelen nectar uit bloemen. In de bijenkast zetten ze een heuse productieketen in gang, die de nectar omzet in viskeuze, suikerrijke honing. Deze helpt de kolonie de winter door. Dankzij het hoge suikergehalte, de lage pH, waterstofperoxide en diverse antibacteriële stoffen, blijft honing al die tijd goed. Imkers oogsten...

Gif in het dierenrijk

Voor zover bekend heeft het giftigste dier op aarde – een pijlgifkikkertje genaamd de Phyllobates terribilis – nog nooit een mens gedood. Slangen maken jaarlijks juist meer dan 100.000 slachtoffers met hun gifcocktail, die vol zit met eiwitten die cellen verwoesten of juist op hol brengen. Wist je trouwens dat er ook giftige zoogdieren...

Cannabis

Gras, skunk, mary jane, dope, ganja, bhang… het zijn allemaal namen voor cannabisproducten, al komen wiet (ofwel marihuana) en hasj je waarschijnlijk bekender voor. Tetrahydrocannabinol (THC) is de meest bekende werkzame stof en zorgt voor een ‘high’ of ‘stoned’ gevoel. Maar cannabis is niet enkel een recreatieve softdrug; als medicijn...

Kweekvlees

Prik een koe één keer in haar bil en je kunt 80.000 hamburgers maken in een groot vat, gevuld met alle benodigde materialen. De verschillen tussen kweekvlees en de intensieve veehouderij zijn in potentie enorm als je kijkt naar dierenleed, milieubelasting en voedselveiligheid en -gezondheid. Maar hebben mensen er eigenlijk wel trek in?

Koffie

Wist je dat koffiebonen helemaal geen bonen zijn? Het zijn pitten afkomstig uit de bessen van een koffieplant, zoals de Arabica en Robusta. De bonen maak je door het vruchtvlees en andere onderdelen van de bes te verwijderen. Daarna brand je ze van groen naar licht- tot donkerbruin. Door maillard- en karamellisatiereacties ontstaan honderden...

Chemotherapie

Bij de behandeling van kanker combineer je vaak meerdere methoden, zoals chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en/of immuuntherapie. De eerste twee richten zich specifiek op de plek van de tumor. De andere twee zijn systemisch

Chemie in de keuken

Een eitje wordt hard als je het kookt, maar aardappelen en groenten worden juist zacht. Als je inzoomt, zul je zien dat de chemie er ook heel anders uitziet. De een is rijk aan proteïnen, de ander zit vol met polysachariden. Allemaal ondergaan ze tijdens het koken of bakken een flinke metamorfose.

Coronavirussen

SARS-CoV-2 ken je waarschijnlijk als ‘het coronavirus’. Een onterechte naam, want de veroorzaker van de COVID-19-pandemie is één van tientallen coronavirussen. Eerder zorgden SARS-CoV en MERS-CoV al voor epidemieën. Alle drie veroorzaken een luchtweginfectie, maar de SARS- en MERSepidemieën waren sneller...

Chocolade

Wist je dat cacaobonen eigenlijk helemaal niet lekker zijn? Om daar chocolade van te maken, moet er heel wat gebeuren. De reis van boon naar reep start op een cacaoplantage in West-Afrika, waar de cacaoboer de bonen na het oogsten laat fermenteren onder bananenbladeren. Roosteren, alkaliseren en temperen zijn slechts enkele van de haltes...

Waterstof

Waterstof is het kleinste en meest voorkomende element in het universum. Waterstofwolken zijn de kraamkamers van de kosmos, want hier vormen zich nieuwe sterren. In het binnenste van die gloeiendhete sterren fuseren de kernen van waterstofatomen tot helium en uiteindelijk ook grotere elementen. Op aarde proberen experts die kernfusie na...

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie