Artikelen

Het einde van het periodiek systeem?


Superzware elementen, nr 394

Daniël Linzel | september 2023

Zo’n honderd jaar geleden leek het periodiek systeem nog een beetje op een gatenkaas en miste het laatste deel. Sterker nog, veel wetenschappers dachten dat er na uranium (element 92) geen andere elementen meer zouden komen. Maar de twintigste eeuw zat vol verrassingen en een reeks briljante wetenschappers was in staat om die nog ‘missende’ elementen op te sporen, zij het misschien maar met één atoom tegelijk. 

Hoe verder je komt in het periodiek systeem, hoe mysterieuzer het wordt. Vanaf element 83 worden alle elementen steeds radioactiever en de elementen na uranium komen allemaal niet in de natuur voor. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat wanneer je op aarde een atoom van een superzwaar element maakt, dat het enige atoom van dat element in het hele universum is. Maar wat zijn superzware elementen eigenlijk? Hoe maak je ze en waarom? En kunnen we nóg verder dan de tot nu toe bekende 118 elementen?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie