Edities

Editie 99

| dinsdag 20 december 2022

Artikelen in deze editie

Supervezels

In de geschiedenis van de supervezels hebben Nederlandse chemici en bedrijven een belangrijke rol gespeeld. Zo droegen DSM en Akzo-Nobel sleuteltechnologie bij aan de ontwikkeling van de supervezels Dyneema en Twaron. Hoewel de technologie niet meer in Nederlandse handen is, vindt de productie hier nog wel plaats.

Leer

Je schoenen, je portemonnee of de bekleding van autostoelen, bijna iedereen maakt gebruik van leren producten. Waarom is leer zo’n populair materiaal? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Bij leerlooien komt veel chemie kijken, maar het proces is ook vervuilend. Daarom is er steeds meer aandacht voor alternatieven.

Zweedse elementenfamilie

Een kwart van de in de natuur voorkomende elementen uit het periodiek systeem is ontdekt door Zweedse onderzoekers. Daarvan zijn er tien elementen die uit één specifieke plek in Zweden komen. Hier lees je hoe die elementen zijn ontdekt, waarom ze zo moeilijk van elkaar te scheiden zijn en wat je ermee kunt.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie