Jessica Vermeer | december 2022
Leer is een prachtig materiaal met unieke eigenschappen. Het is sterk en duurzaam, maar ook lucht- en vochtdoorlatend, wat het ideaal maakt voor schoenen en kleding. Leer bestaat uit het eiwit collageen, het hoofdbestanddeel van de huid, dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Om van huid leer te maken moet je het collageen zo bewerken dat het niet bederft. Dat proces heet leerlooien. Een looierij gebruikt chemicaliën als zwavelnatrium, kalkhydraat en chroom.
Sommige mensen willen geen leer gebruiken omdat het een dierlijk product is. Dierenhuid is een afvalproduct van de vleesindustrie. Zowel de vleesindustrie als het looiproces zijn sterk milieuvervuilend. Daarom is er de laatste jaren meer aandacht voor alternatieven zoals kunstleer van fruit of schimmels en kweekleer. Maar zijn dit goede alternatieven voor echt leer? En wat gebeurt er met de huiden van de vleesindustrie als we er geen leer meer van maken?
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.