Artikelen

Hoe een kleine groeve het periodiek systeem verrijkte


Zweedse elementenfamilie

Daniël Linzel | december 2022

Zweden heeft een grote rol gespeeld in de invulling van het periodiek systeem. Wetenschappers uit dat land hebben een kwart  van alle stabiele elementen uit het periodiek systeem ontdekt. Tien daarvan komen uit één specifieke plaats: Ytterby. Dit dorpje ligt op Resarö, een klein eiland ten noordwesten van Stockholm. In de steengroeve op het eilandje ontdekte een Zweedse luitenant een mineraal wat een flinke steen heeft bijgedragen aan het periodiek systeem.

Vier elementen uit dat mineraal hebben hun naam aan het dorpje te danken: yttrium, terbium, erbium en ytterbium. Het isoleren van deze elementen was – vooral in de negentiende eeuw – echt monnikenwerk, met soms duizenden benodigde scheidingsstappen. Maar als je de elementen dan uiteindelijk in handen hebt, zijn er tal van mogelijkheden, van geavanceerde lasers tot luminescerende (lichtgevende) stoffen en halfgeleiders.

 

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie