Artikelen

Met moleculen tot het uiterste


Supervezels

Arno van ‘t Hoog | december 2022

Kevlar, Dyneema, Twaron, Vectran, Zylon, Tenax: de wereld van de supervezels staat bol van de hippe merknamen. Daarachter gaat meer dan een halve eeuw chemisch onderzoek schuil plus  slimme innovaties om van aardoliepolymeren of gewoon koolstof oersterke draden te spinnen. De zoektocht naar de ideale supervezel draait niet alleen om het aan elkaar rijgen van de juiste chemische bouwstenen.

De sleutel tot succes zit meestal ook in het volmaakt gladstrijken van de individuele polymeerketens. Pas als de moleculen strak geordend en parallel liggen, ontstaan dunne vezels met een enorme treksterkte. Als je die vezels vervolgens tot draden bundelt, krijg je kabels die vijftien maal sterker en veel lichter zijn dan een gewone staalkabel. Dat is overigens nog maar een fractie van de theoretische mogelijkheden. Er wordt hard gewerkt aan koolstofnanovezels met een trekkracht die in theorie twintig maal groter kan zijn de huidige generatie supervezels.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie