Artikelen

Onze evolutionaire hang naar zoet


Zoetstoffen , nr 355

Astrid van de Graaf | september 2019

De afgelopen jaren heeft suiker zich ontwikkeld tot een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid. Overdadige suikerconsumptie maakt je dik, ziek en is slecht voor het gebit. Minder suiker eten en drinken lijkt een eenvoudige oplossing voor een gezonder lijf en leven. Maar mensen zijn er dol op, al vanaf de eerste slok vruchtwater of moedermelk. Die voorkeur zit diep in de genen verankerd, en terecht: glucose is immers de energiebron voor al je lichaamsprocessen. Suikervervangers zijn er in soorten en maten. Ze bieden wel de lusten van een zoete smaak, maar niet de lasten van veel calorieën en dus kans op overgewicht en diabetes type 2. In sommige voedingsmiddelen is suiker echter niet zo makkelijk te vervangen. Bovendien hebben bepaalde intensieve zoetstoffen een vervelende bij- of nasmaak en groeit onder de consumenten de afkeer van kunstmatige stoffen. Fabrikanten zoeken daarom naar nieuwe natuurlijke zoetstoffen of andere creatieve oplossingen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie