Astrid van de Graaf

Astrid van de Graaf is freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder meer voor C2W, C2W Life Sciences, Mens & Molecule en Chemische Feitelijkheden.

Astrid studeerde scheikundige technologie aan de TU Delft en specialiseerde zich in milieubiotechnologie. Na promotie op het onderzoek naar het inmiddels beroemde Anammoxproces voor afvalwaterzuivering, zette zij haar tanden in een nieuw metier: het ontwikkelen van tentoonstellingen over wetenschap en technologie en het publiekslab voor NEMO (toen nog newMetropolis). Daar kwam haar jeugdliefde van schrijven weer bovendrijven. Maar dan wel over wetenschap dit keer en voor een breed publiek. Na een duik in de microbiologie voor de ontwikkeling van de microbentuin MICROPIA, blijft schrijven over wetenschap en wetenschappers toch het allerleukst.

Als freelancer schrijft zij ook over wetenschapsbeleid- en onderzoek voor Onderzoek Nederland en verzorgt cahiers voor stichting Biowetenschappen en maatschappij.

  incontekst@xs4all.nl

  Astrid van de Graaf

Artikelen van deze auteur

Dementie

Iedereen vergeet weleens wat of kan even niet op een naam komen, maar geheugenverlies kan ook een van de eerste symptomen van dementie zijn. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met dementie de komende twintig jaar zal verdubbelen tot een half miljoen. Dat terwijl er op korte termijn geen zicht is op preventie of genezing. Want...

Zoetstoffen

De afgelopen jaren heeft suiker zich ontwikkeld tot een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid. Overdadige suikerconsumptie maakt je dik, ziek en is slecht voor het gebit. Minder suiker eten en drinken lijkt een eenvoudige oplossing voor een gezonder lijf en leven. Maar mensen zijn er dol op, al vanaf de eerste slok vruchtwater...

Slaap

Een derde van je leven breng je door in een georganiseerde, complexe toestand van bewusteloosheid. Glijdend van sluimeren naar lichte slaap, en van diepe slaap naar droomslaap. En dat een aantal keer achter elkaar. Het nauwgezette 24-uursritme van de biologische klok reguleert samen met een toenemende slaapdruk de slaap-waakcyclus. Dat...

Explosieven

Sinds de uitvinding van het buskruit is er voortdurend gezocht naar nieuwe, krachtigere explosieven voor mijnbouw, raketlanceringen en civiele en militaire toepassingen. Een ideaal explosief is niet alleen heel krachtig, maar ook ongevoelig voor schokken, warmte en wrijving, goed te verwerken in allerlei toepassingen en mengbaar met andere...

Synthetische drugs

Voor veel feestgangers hoort een synthetisch drug als xtc er gewoon een beetje bij. Voor de lol, als gevolg van sociale druk, of om grenzen te verleggen. De synthese van de meeste drugs is geen ingewikkelde chemie, maar vraagt toch aardig wat kennis en kunde, zowel van de drugscriminelen als van de opsporingsdiensten die hen te slim af...

Patat

De aardappel was vroeger volksvoedsel nummer één, tegenwoordig kunnen we dat misschien wel zeggen van patat. Taalkundig splijten ze Nederland uiteen – is het patat, friet, patat friet, of patates frites? – maar verzot op de in vet gefrituurde aardappelstaafjes zijn we allemaal. Samen met onze zuiderburen, die hun frietkotten tot immaterieel...

Biofilms

Van doucheputje tot rioolbuis en van rivierbodem tot containerschip: op elk oppervlak in de natuur of industrie dat in contact staat met water vormen zich slijmerige laagjes vol microben. Dus ook in en op de mens. Voor microben vormen deze biofilms een ideale verblijfplaats om te overleven. Het slijm beschermt ze tegen externe bedreigingen...

Fotosynthese 2.0

Natuur nabootsen: Zuurstof, voedsel, maar ook fossiele brandstoffen, plastic en chemicaliën; bijna alles wat mensen gebruiken, is terug te leiden naar de fotosynthese. Dat is het natuurlijke proces dat CO2 met zonne-energie omzet in suikers. Onderzoekers willen daarmee problemen oplossen in de toekomstige voedsel-, energie- en grondstofvoorziening....

Drank

Heftig spul: Ook al is het een harddrug, alcoholhoudende drank nuttigen is hier legaal, tenminste vanaf je 18de. Alcoholhoudende drankjes lijken te horen bij gezelligheid. Remmingen verdwijnen en je treedt de wereld – tijdelijk – met meer zelfvertrouwen tegemoet, net als bij het gebruik van veel andere drugs. Daarom drinken veel mensen,...

Chemie rond de uitvaart, terug naar de elementen

Wat er na de dood met je lijf gebeurt, is iets waar je liever niet over nadenkt. Vaak is het nodig dat nabestaanden de dag erna direct een beslissing nemen over de eindbestemming: begraven of cremeren. Binnen 6 dagen dient de uitvaart zich volgens de wet te hebben voltrokken. Wanneer de overledene zijn lichaam aan de wetenschap heeft gedoneerd...

Acne

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de mens. De een heeft er meer last van dan de ander, maar bijna niemand ontkomt aan het fenomeen jeugdpuistjes. Wanneer een toename aan hormonen de puberteit inleidt, neemt de talgproductie toe, en als talg en huidcellen samenklonteren en de talgafvoer blokkeren, kunnen pukkels...

Brood

Wat ooit begon als een voedzaam meelpapje van gekneusde tarwekorrels, komt nu dagelijks dampend uit de oven. Vooral de combinatie van een krokante, knapperige korst en het zachte, elastische binnenste (kruim) maakt versgebakken brood zo bijzonder lekker. De belangrijkste grondstof voor brood is graan, dat behalve zetmeel (koolhydraten)...

Chemie bij de tandarts

De tijd dat zelfs jonge mensen uit voorzorg hun tanden en kiezen inwisselden voor een kunstgebit is voorbij. Niet alleen dankzij een verbeterde volksgezondheid, maar ook dankzij ontwikkelingen in de chemie. Door de komst van fluoride zagen tandartsen de afgelopen 30 jaar hun werk teruglopen tot halfjaarlijkse controles en het vullen van...

Drop

We kennen talloze varianten: van zoet tot zout en van hard tot zacht. Maar welke variant ook, drop is pas drop als er het extract van de zoethoutwortel in zit. Dat is naast salmiakzout het meest kenmerkende bestanddeel van drop. Het stofje glycyrrhizinezuur in zoethoutextract geeft drop zijn typische smaak. Bovendien heeft het een slijmoplossende...

Probiotica

Probiotica worden wel ‘goede bacteriën’ genoemd. Ze komen van nature voor in onze darmen en zitten daarnaast ook in allerlei zuivelproducten. Omdat probiotica mogelijk bijdragen aan een gezonde darmfunctie, worden speciaal geselecteerde stammen tegenwoordig in groten getale toegevoegd aan gezondheidsbevorderende zuiveldrank, zoals Yakult,...

Kaas

Kaas is een verzamelnaam voor een groot aantal gefermenteerde zuivelproducten die over de hele wereld worden gemaakt in allerlei smaken, texturen en vormen. Ongeveer 85 procent daarvan is gebaseerd op koemelk. De rest wordt bereid op basis van melk van schapen, geiten, waterbuffels, yaks en lama’s. De kunst van kaasmaken is het stremmen:...

Veilig Voedsel

Alarmerende berichten over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, hormonen in vlees of Salmonella in kip doen misschien anders vermoeden, maar ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu. Gelukkig maar, want van pathogene bacteriën of chemische verontreinigingen kunnen we behoorlijk ziek worden. Als consument moeten we erop kunnen...

Bier

Nederland kent van oudsher een levendige brouwtraditie en is daardoor een van ’s werelds grootste bierexporteurs geworden. Mede vanwege de export is de houdbaarheid van bier eenbelangrijk aspect voor brouwers, zeker omdat consumententelkens opnieuw dezelfde geur en smaak verlangen. Andersdan bij wijn heeft jarenlang rijpen van bier...

Antibiotica

Bacteriële infecties leidden vroeger vaak tot dood en verderf. De ontdekking van antibiotica maakte daar abrupt een einde aan: er kwam een scala aan middelen die bacteriën effectief bestrijden. Ze verstoren in bacteriën essentiële levensprocessen, zoals de celwandsynthese, eiwitproductie, stofwisseling of DNAreplicatie. Maar microben laten...

Moleculaire Archeologie

De eerste oude munten en vazen die eeuwen geleden door schatgravers werden opgegraven verdwenen in de kast van rijke verzamelaars. Nog steeds worden nieuwe vindplaatsen ontdekt bij het aanleggen van wegen, spoorlijnen en woonwijken. Laagje voor laagje struinen archeologen de bodem af met troffel, schep en metaaldetector, op zoek naar overblijfselen...

Doping

Sport en doping lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral de atletiek- en wielerwereld worden telkens weer opgeschrikt door affaires, want lang niet alle topsporters blijken bestand tegen de verleidingen van doping. Zij hopen daarmee beter, sneller en sterker te worden dan de concurrentie. De strijd tegen doping begint eind jaren...

Parfum

Het gebruik van geurstoffen is bijna zo oud als de mens zelf. Onlangs nog ontdekten archeologen op Cyprus de resten van een 4000 jaar oude parfumerie. De parfummakers van weleer bleken ingrediënten te gebruiken als citroen, druiven, pijnboomhars, en laurier – bestanddelen die ook vandaag de dag nog in parfums worden verwerkt. Behalve...

Fytotherapie

Kruidenpreparaten vormen in ruim driekwart van de wereld de belangrijkste bron van medicijnen. China en India nemen het leeuwendeel hiervan voor hun rekening, maar ook in Europa en de Verenigde Staten groeit de markt voor de zogeheten fytogeneesmiddelen. De belangstelling voor deze Die vraag valt niet eenduidig te beantwoorden, want er...

Stikstofdioxide

Eind 2004 werd Nederland opgeschikt door het beeld van donkerrode wolken van stikstofdioxide (NO2) afkomstig van de milieusateliet Sciamachy. Hoge bevolkingsdichtheid, grote economische bedrijvigheid en steeds meer auto’s, die steeds meer kilometers rijden, dat zijn ideale omstandigheden voor de productie van grote hoeveelheden stikstofdioxide....

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.