Artikelen

Sterke wieken voor schone stroom


Windmolens, nr 361

Marga van Zundert | april 2020

Een land van wind en molens is Nederland altijd geweest. Molens creëerden zelfs een groot deel van het land. Maar bij een windmolen denk je tegenwoordig eerder aan een hoge, ranke windturbine dan aan de klassieke met riet bedekte poldermolen. Moderne windmolens zijn de grootse draaiende machines op aarde. Ze zorgen voor schone, duurzame energie die inmiddels qua kostprijs kan concurreren met kolen en gas. Toch zijn de hoge torens lang niet bij iedereen even geliefd. De meeste mensen zien ze het liefst ver weg, in zee. De windenergie oogsten lukt dankzij de enorme windmolenwieken van lichte en sterke composietmaterialen. De draaibeweging omzetten in stroom gebeurt met magneten. Het principe erachter is niet anders dan dat van de ouderwetse fietsdynamo. Het geheel krijgt een beschermend ‘plastic’ jasje: een coating tegen wind en regen, roest en zout, ijzel en pekel. Zonder chemie is er geen windenergie.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie