Artikelen

Ruiken , nr 299

Marga van Zundert | december 2013

De neus en zijn geheimen: Geuren verleiden en waarschuwen. Daarom loopt het water je in de mond bij de geur van versgebakken appeltaart en stopt het gasbedrijf een vleugje tetrahydrothiofeen in het reukloze aardgas. En ook al vertrouwen we in het dagelijkse leven minder op onze neus dan op onze ogen of oren: mensen die hun reuk moeten missen, ervaren dat als een echte handicap.

Hoe onze neus geuren uit de lucht opvangt en herkent, was lange tijd een mysterie. Inmiddels weten we dat hoog in onze neus geurreceptoren liggen die bepaalde vluchtige stoffen signaleren. In 2007 lukte het eindelijk om van een ‘broertje’ van die receptoren de structuur op te helderen.

Dankzij moderne biotechnologie zullen we de komende jaren leren welke receptor welke geurstof(fen) herkent en hoe je een receptor kunt blokkeren. Dat is nuttige kennis om bijvoorbeeld plaaginsecten in een val te lokken, goedkopere parfums te maken of nare luchtjes te maskeren.

Wetenschappers bouwen de neus na: de elektronische neus, oftewel e-nose. Rijnmond krijgt de komende jaren een netwerk aan e-neuzen om stankoverlast te signaleren en

bestrijden. Om echte neuzen te kunnen verslaan, moet de e-neus nog preciezer worden. Dat kan met betere sensoren van plastic of sensoren met echte, dierlijke of menselijke, geurreceptoren.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Geuren verleiden en waarschuwen. Hoe belangrijk is geur?

• De Basis: Hoe ruiken we? Receptoren in het celmembraan spelen een hoofdrol.

• De Diepte: Elektronische ‘nepneuzen’ werken steeds beter. Ze houden appels en peren al uit elkaar.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie