Astrid van de Graaf | juni 2009
Probiotica worden wel ‘goede bacteriën’ genoemd. Ze
van levensmiddelen.
Bij gezonde mensen kunnen deze brave bacteriën geen
kwaad. Maar zijn ze ook ergens goed voor? Dat is de grote
vraag, die volgens velen nog steeds beantwoord moet worden
via solide studies. Zuivelproducenten zijn al wel overtuigd,
gezien de gezondheidseffecten die op de verpakkingen
worden gemeld. Voor dit soort claims moeten ze voortaan
wel dikke dossiers met bewijzen kunnen overleggen aan de
Europese voedselautoriteit EFSA in Brussel.
Eén ding staat vast: door de opkomst van probiotica zijn we
ons veel bewuster geworden van de bacteriële gemeenschap
die binnen in ons leeft. Onze darmflora is cruciaal voor de
vertering van voedsel en speelt een sleutelrol in de darmgezondheid.
Daar moeten we met zorg mee omgaan.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Veel bacteriële drankjes beloven een goede
gezondheid. Hoe komen we aan dat idee?
• De Basis: Wat zit er allemaal in je darmen? En kunnen
probiotica daar overleven?
• De Diepte: Probiotica lijken wel een tovermiddel, wetenschappers
zoeken nog naar harde bewijzen.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.