Artikelen

Eén gram koeienspier, duizenden burgers


Kweekvlees

Michelle Wijma | juni 2023

De eerste kweekvleesburger uit 2013 kostte €250.000 en was niet eens echt lekker. Inmiddels is de technologie om kweekvlees te maken vergevorderd. De uitvinding is hard nodig, want over drie decennia kunnen we de wereld niet meer voeden zoals nu. Vlees is een inefficiënte voedselbron, maar de vraag ernaar groeit nog steeds. Kweekvlees is minder belastend voor het milieu, veiliger, diervriendelijker en gezonder dan ‘ouderwets’ vlees. Uit één monster koeienspier kun je 80.000 burgers maken. Dat gebeurt in een bioreactor met groeimedium, waar stamcellen uit een spierpunctie delen en specialiseren tot spier- en vetcellen. Deze zitten vast aan een structuur die ze helpt om te transformeren in echt spierweefsel. Zo kun je niet alleen burgers maken, maar bijvoorbeeld ook een steak of karbonade. Als deze over een aantal jaar in de winkels liggen, zullen ze dankzij opschaling en goedkopere celvoeding overigens geen 2,5 ton meer kosten.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie