Marga van Zundert | april 2021
Warmte ‘ontsnapt’. Daarom trekken we in de winter een warme trui aan en thermo-ondergoed. Ook ons huis heeft een ‘jas’ om warm te blijven: muren hebben een isolerende spouw, onder het dak en de vloer liggen isolatieplaten en in de kozijnen zit dubbelglas. Wist je dat het juist ‘luchtige’ materialen zijn die goed isoleren? Isolatie van je huis bespaart energie en helpt dus tegen klimaatverandering. Isolatie staat zelfs steevast bovenaan op lijsten met slimme klimaatmaatregelen. ‘Verduurzamen van je huis begint met isoleren’, stelt bijvoorbeeld MilieuCentraal, de nationale onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid. Daarom zijn niet alleen huizen, maar ook fabrieken goed ‘ingepakt’. Hoe je jezelf goed inpakt tegen kou, daar weten poolvolkeren zoals de Inuit en Samen alles van. Hun kennis vind je terug in kleding voor wintersporters, bergbeklimmers en moderne poolavonturiers. Maar in plaats van traditioneel bont, kiezen de recreatiekoukleumen vaak voor lichte kunststofvezels.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.