Artikelen

Moleculen staan er gekleurd op


Fluorescentiemicroscopie , nr 344

Harmen Kamminga | juli 2018

Met fluorescentiemicroscopie onderscheid je microscopische structuren in de cel of zelfs individuele moleculen van hun omgeving. Je vindt kankercellen in verder gezonde weefsels. Je gaat na of een erfelijke afwijking in een weefsel tot uitdrukking komt. Ook stel je vast of het immuunsysteem van een patiënt eigen weefsels markeert als vijandig. En je vergaart informatie over moleculaire interacties aan en onder het oppervlak van anorganische moleculen, polymeren of (koolstof)nanostructuren. Kortom, in biomedische laboratoria is fluorescentiemicroscopie inmiddels een even onmisbare als geautomatiseerde standaardtechniek, deels uitvoerbaar op handzame benchtop-apparaten. Achter die eenvoud schuilen geavanceerde optische technologie, supersnelle en hypergevoelige digitale camera’s en slimme beeldbewerking. Onderzoek dat individuele moleculen met een zeer hoge resolutie zichtbaar maakte via fluorescentiemicroscopie, was goed voor een Nobelprijs voor de Scheikunde. Inmiddels combineren onderzoekers fluorescentiemicroscopie met elektronenmicroscopie om nóg verder in te zoomen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie