Ronald Veldhuizen | juli 2016
Ooit bouwde de mens al zijn spullen met wat in de natuur voorhanden was. Nu leunen we voor materialen veel meer op eindige fossielebronnen, vooral omdat de industriële revolutie het mogelijk heeft gemaakt om hoogwaardige plastics uit aardolie te vervaardigen. Zonder plastic is er geen welvaart. Maar je kunt ze ook zonder olie produceren, namelijk op basis van planten of andere natuurbronnen. Deze zogeheten biobased materialen hebben als voordeel dat ze hernieuwbaar en daarom minder vervuilend zijn, omdat ze niet bijdragen aan de opwarming van de aarde of de toenemende plastic-afvalberg.De grote uitdaging van biobased materialen zit hem de eigenschappen: hoe maak je van plantenresten kunststoffen die net zo stevig, soepel, luchtdicht of afbreekbaar zijn als de plastics die we gewend zijn?
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.