Artikelen

IJzersterk product van gloeiende chemie


Staal

Arno van ‘t Hoog | november 2023

Staal is een veelzijdig materiaal. Je vindt het terug in auto’s, fietsen, treinen en scheepscontainers, maar ook in bruggen, vangrails, lantaarnpalen en stoplichten, tot thuis in radiatoren, keukengerei, blikverpakkingen en gereedschap. Schroeven en spijkers houden meubels bijeen, en stalen nietjes en paperclips doen hetzelfde met papier. Het is dus niet vreemd dat de staalconsumptie van de gemiddelde Europeaan rond de 300 kilogram per jaar schommelt. Dat is niet de hoeveelheid die je jaarlijks zelf aanschaft, want deze statistiek telt ook het gebruik mee van de olie- en gaswinning, de industrie en bouw. Zo’n getal geeft vooral aan hoezeer ons moderne leven letterlijk leunt op staal. Logisch dus dat de wereldwijde vraag naar staal nog decennia zal blijven groeien, door een groeiende bevolking en meer welvaart in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Tegelijkertijd moet de staalsector rap vergroenen met elektriciteit en waterstof; dat is een interessante uitdaging.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie