Artikelen

De cel op de moleculaire snijtafel


Single-cell technologie, nr 376

Arno van 't Hoog | september 2021

Een cel is piepklein, maar toch lukt het tegenwoordig om de minieme hoeveelheid DNA of mRNA die erin zit uit te lezen, waardoor onderzoekers in groot detail kunnen zien hoe cellen zich gedragen en elkaar beïnvloeden.

Dit zogenoemde single-cell onderzoek combineert verschillende moderne laboratoriumtechnieken en dat resulteert in enorme hoeveelheden gegevens. Inmiddels worden de resultaten van single-cell experimenten verwerkt in een Human Cell Atlas. Daarin zijn de moleculaire gegevens van miljoenen cellen uit allerlei weefsels te vinden. Wat leren we daarvan en wat kan de wetenschap met deze nieuwe anatomische les?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie