Artikelen

Moleculen wegen met een elektrisch veld


Massaspectrometrie

Daniël Linzel | november 2023

Hoe bepaal je de massa van iets dat zó licht is dat je de zwaartekracht niet kunt gebruiken om het te wegen? Dat is wat onderzoekers en analisten doen met massaspectrometrie. Met deze techniek kun je de massa bepalen van eiwitten en moleculen. Dat doe je door ze eerst een lading mee te geven met een ionisator, zodat het ionen worden. De ionen gaan dan onder hoog vacuüm door de massaspectrometer zelf, die met behulp van (wisselende) elektrische velden en elektroden de massa ten opzichte van de lading bepaalt. De detector vangt de ionen op, waarna je de waardes kunt uitlezen. Maar massaspectrometrie is ook nog in ontwikkeling. Je kunt het bijvoorbeeld ook koppelen aan allerlei andere analysetechnieken, die helpen om duidelijkheid te geven wanneer je bijvoorbeeld mengsels van stoffen moet analyseren. De toepassingen zijn ontzettend breed: je kunt er stoffen in bloed mee opsporen die wijzen op een ziekte, bodemsamples onderzoeken op verontreinigingen, de ‘vingerafdruk’ van drugs mee bepalen en nog veel meer.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie