Artikelen

Kijken voorbij het genoom


Het exposoom, nr 383

Stephan van Duin | april 2022

Van veel ziektes wisten we lang niet wat de oorzaak is, maar sinds het in kaart brengen van het menselijk genoom kunnen we nu ongeveer een kwart van de ziektes verklaren. Dit noemen we de erfelijke ziektes. Maar de oorzaak van die andere driekwart moet dus buiten ons liggen, in factoren die niet in ons lichaam zitten, maar het wel kunnen beïnvloeden.

Denk aan luchtkwaliteit, dieet, herrie en sociale relaties. Het exposoom is een nieuw onderzoeksveld dat al die factoren wil vinden en beschrijven, zodat we straks alle ziektes kunnen verklaren en hopelijk ook kunnen voorkomen. Het belooft een grotere uitdaging te worden dan het uitpluizen van het genoom, want er zijn veel meer (verschillende soorten) data nodig. Hoe gaan exposoom-onderzoekers te werk, en wat weten we nu al?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie