Artikelen

Symbool van gezondheid en gevaar


Chloor, nr 371

Arno van ‘t Hoog | april 2021

Chloor staat al generaties in de top tien van industriële bulkchemicaliën. Dat is ook wel logisch als je bedenkt dat bijvoorbeeld waterzuivering, zwembadbeheer en toiletreiniging wereldwijd van chloor afhankelijk zijn. De geur van chloorbleek associëren we daardoor met hygiëne en veiligheid. Chloor is een sleutelelement in de chemische industrie, voor bijvoorbeeld het maken kunststoffen, het winnen van metalen, en de synthese van talloze geneesmiddelen. Maar chloor heeft ook een donker randje, door inzet als wapen en een rol in milieuverontreiniging. In waterzuivering is daarom steeds meer aandacht voor schadelijke gechloreerde desinfectiebijproducten. De zorgen daarover groeien, net als onderzoek om de vorming in te dammen. Want chloor afdanken is onverstandig.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie