Artikelen

Alledaagse drug met veel gezichten


Alcohol, nr 365

Arno van 't Hoog | september 2020

Iedereen heeft een mening over alcohol, vaak uit eigen ervaring. Een flink percentage van de volwassenen drinkt dagelijks, terwijl enkelen het principieel uit de weg gaan. Ook zijn er grote verschillen in alcoholconsumptie tussen landen en culturen. In Europa bijvoorbeeld is drank een gewaardeerd onderdeel van het sociale leven, bij maaltijden, borrels, feesten en verjaardagen. Zelfs bingedrinking tijdens happy hour is in zekere mate geaccepteerd. De uitwerking van alcohol is zeer divers. De een is al aangeschoten na een enkel glas, de ander pas na een volle fles. Je kunt je na consumptie ontspannen, vrolijk, ongeremd, energiek, slaperig, somber of agressief voelen. Ethanol kun je daarom zien als een psychoactieve drug met tegenstrijdige effecten, waarbij gewoontes, verwachtingen en gemoedstoestand mede het effect bepalen. Hoe ethanol precies uitwerkt in ons brein is nog lang niet volledig opgehelderd, en dat levert interessante wetenschappelijke vragen op. In ieder geval doet ethanol dat niet allemaal op eigen houtje, en spelen allerlei afbraakproducten ook een rol.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie