Artikelen

Van brandstof naar grondstof


Aardolie, nr 387

Arno van ‘t Hoog | oktober 2022

Al ruim een eeuw proberen raffinaderijen zoveel mogelijk benzine, diesel en kerosine uit een vat ruwe olie te halen, maar die periode loopt ten einde. Fossiele brandstoffen worden langzaam maar zeker vervangen door andere bronnen. De opmars van de elektrische auto laat zien dat daardoor de vraag naar benzine en diesel zal gaan dalen. Toch betekent dat niet dat aardoliewinning en raffinage binnenkort verleden tijd zijn.

De vraag naar petrochemische grondstoffen voor polymeren blijft namelijk de komende jaren explosief groeien. Raffinage en petrochemie spelen daarop in door uit een vat ruwe olie steeds meer van dat soort grondstoffen te maken. Tegelijkertijd moeten raffinage en petrochemie zichzelf opnieuw uitvinden en in hoog tempo vergroenen, want deze industrie levert een forse bijdrage aan de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. Totdat de wereldvoorraden zijn uitgeput en we andere bronnen van energie en koolwaterstoffen hebben aangeboord, blijft aardolie nog richting de chemie stromen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie