Bastienne Wentzel | april 2010
Zeep is al zo oud als de wereld. De Babyloniërs
schreven het recept ervoor al op hun kleitabletten.
De bereiding is eenvoudig: kook vet met loog. Dit
levert een substantie op die allerlei vuil kan verwijderen.
componenten, elk met hun specifieke werking.
Zeep is al zo oud als de wereld. De Babyloniërs
schreven het recept ervoor al op hun kleitabletten.
De bereiding is eenvoudig: kook vet met loog. Dit
levert een substantie op die allerlei vuil kan verwijderen.
Lange tijd werden deze klassieke zepen ook gebruikt voor
het schoonmaken van kleding. Maar in de moderne wasmiddelen
is nauwelijks nog zeep te bekennen. Het zijn
uitgekiende mengsels geworden van tientallen verschillende
componenten, elk met hun specifieke werking.
Er bestaan immers veel verschillende soorten vuil – denk
maar aan vet, chocola, gras, modder en wijn. Elke vlek vereist
een eigen verwijderingstactiek. Bovendien is het assortiment
textielstoffen stevig uitgebreid; ook alle vezels vragen
om een specifieke behandeling. En ten slotte moet er steeds
milieuvriendelijker gewassen worden: met lagere temperaturen,
minder water én in kortere tijd.
Wasmiddelfabrikanten anticiperen op deze ontwikkelingen
en passen hun producten voortdurend aan. Surfactanten,
waaronder zeep en vele synthetische varianten, spelen een
hoofdrol in het schoonmaakproces. Enzymen, bleeksystemen,
kleurbeschermers, witmakers en waterontharders
doen de rest. Fabrikanten maken er een gebalanceerd
mengsel van dat aan al hun eisen voldoet.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Van wastobbe naar wasmachine. Wassen is de
afgelopen decennia een stuk gemakkelijker geworden.
• De Basis: Welke stoffen zitten er in moderne
wasmiddelen? Wat doen ze en hoe werken ze?
• De Diepte: Vernieuwing en verbetering staan hoog in het
vaandel van de wasmiddelenindustrie, die een kennisintensieve
sector is geworden. |
Vu
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.