Edities

Editie 95

| woensdag 27 oktober 2021

Artikelen in deze editie

Biomaterialen voor zelf herstel

Per jaar krijgen zo’n 5.000 Nederlanders een nieuwe hartklep, 24.000 een nieuwe heup en 140.000 mensen een nieuwe ooglens (staaroperatie). Een donor is niet nodig. Het gaat om gloednieuwe onderdelen uit een laboratorium of fabriek. Steeds meer en steeds complexere delen van ons lijf zijn zo te vervangen.

Kleurstoffen

De natuur zit vol prachtige kleuren. Geen wonder dat mensen probeerden zich die kleuren eigen te maken door hun kleding, sieraden en gebruiksvoorwerpen van kleur te voorzien. Die kleurstoffen haalden ze uit de natuur. Duizenden jaren lang bood een arsenaal aan plantenwortels, schillen en vruchten, maar ook zeeslakkenslijm en geplette luizen,...

Single-cell technologie

Een cel is piepklein, maar toch lukt het tegenwoordig om de minieme hoeveelheid DNA of mRNA die erin zit uit te lezen, waardoor onderzoekers in groot detail kunnen zien hoe cellen zich gedragen en elkaar beïnvloeden.

Chemie in de keuken

Een eitje wordt hard als je het kookt, maar aardappelen en groenten worden juist zacht. Als je inzoomt, zul je zien dat de chemie er ook heel anders uitziet. De een is rijk aan proteïnen, de ander zit vol met polysachariden. Allemaal ondergaan ze tijdens het koken of bakken een flinke metamorfose.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie