Edities

Editie 63

| woensdag 1 december 2010

Artikelen in deze editie

Brood

Wat ooit begon als een voedzaam meelpapje van gekneusde tarwekorrels, komt nu dagelijks dampend uit de oven. Vooral de combinatie van een krokante, knapperige korst en het zachte, elastische binnenste (kruim) maakt versgebakken brood zo bijzonder lekker. De belangrijkste grondstof voor brood is graan, dat behalve zetmeel (koolhydraten)...

Teflon

De merknaam Teflon® zegt menigeen meer dan de chemische verbinding die achter de kunststof schuilgaat. De officiële scheikundige naam luidt namelijk: polytetrafluoretheen ofwel PTFE, een etheenpolymeer waarin alle waterstoffen zijn vervangen door fluor. Teflon is een buitenbeentje in de kunststoffenfamilie. Het materiaal reageert met vrijwel...

Vaccins

Veel ziektes komen nauwelijks meer voor dankzij inentingen. Denk bijvoorbeeld aan rodehond, pokken, mazelen, difterie en polio. Konden we alle baby’s in de wereld inenten, dan zouden we jaarlijks nog zeker twee miljoen kinderen kunnen redden. Toch zijn vaccins de laatste tijd niet altijd positief in het nieuws. De opkomst bij de vaccinatie...

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.