Artikelen

Zout , nr 304

Marga van Zundert | juli 2014

Smaakmaker uit zee: Ooit was zout peperduur en aanleiding tot oorlogen. Nu kost een kilogram dertig cent, en eten we meer zout dan goed voor ons is. Zonder kunnen we echter niet, een volwassene heeft dagelijks anderhalve gram nodig. Het meeste zout halen we uit de bodem van Twente en Oost-Groningen, waar ooit een binnenzee golfde. Zout is een belangrijke grondstof en hulpstof in de voedingsmiddelen- en chemische industrie. Die maakt er bijvoorbeeld chloor van door zout te ontleden in een membraanelektrolysecel.

Natuurwetenschappers bedoelen met zouten een hele groep van stoffen die op een soortgelijke manier zijn samengesteld: zoals soda, kalksteen, gips, bot en bakpoeder. Het zijn meestal vaste stoffen met een kristalstructuur. Ook zijn er vloeibare zouten met bijzondere eigenschappen, ionische vloeistoffen, die chemici lang zagen als curiositeit. Inmiddels fungeren ze als oplosmiddel dat niet verdampt en lang herbruikbaar is.

Wereldwijd is een groot tekort aan zoet water en verzilt het land. Veel gewassen kunnen daar slecht tegen. Steeds vaker wordt drinkwater met hulp van (zonne)energie gemaakt uit zeewater. Daar waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, valt energie te winnen. Voor Nederland met zijn delta lijkt dat een interessante, duurzame energiebron: blauwe energie. Op de Afsluitdijk is er onlangs een proefcentrale voor opgestart.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Waar komt ons keukenzout vandaan? Hoeveel zout heb je nodig?

• De Basis: Wat is een zout? En heeft een zoutwatervis dorst?

• De Diepte: Zoet en zout water willen mengen. Wetenschappers proberen er energie uit te winnen.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie