Jop de Vrieze | november 2019
Whisky (of volgens Amerikanen en Ieren: whiskey), heeft als product een haast magisch imago. Het staat voor authenticiteit en trots en dat is wat de producenten ervan dan ook graag uitstralen. Maar tegelijk fabriceren de stokers het ‘gedistilleerde bier’ tegenwoordig op een zeer moderne en efficiënte manier, zodat ze maximale controle hebben over de smaak en kwaliteit. Elke stap van het productieproces – van de selectie van de grondstoffen en de ketel waarin ze stoken, tot de vaten waarin het rijpt en welk label ze op de fles plakken – levert een bijdrage aan de smaak, geur, kleur en beleving. Inzichten in de chemie achter al deze processen helpt daarbij. Op deze manier komt het beste van twee werelden in whisky samen: die van het ambachtelijke en die van het moderne. Wat komt er allemaal kijken bij de productie van whisky? Wat maakt het verschil en hoe zetten whiskystokers de chemie naar
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.