Artikelen

Klein element van groot belang


Waterstof, nr 364

Michelle Wijma | september 2020

Waterstof is het kleinste en meest voorkomende element in het universum. Waterstofwolken zijn de kraamkamers van de kosmos, want hier vormen zich nieuwe sterren. In het binnenste van die gloeiendhete sterren fuseren de kernen van waterstofatomen tot helium en uiteindelijk ook grotere elementen. Op aarde proberen experts die kernfusie na te bootsen, zodat je er energie mee kunt opwekken. Voordat het zover is, kan waterstof op andere manieren een rol spelen in de energietransitie. Als energiedrager kun je waterstof namelijk op diverse wijzen inzetten. Zo sla je er groene stroom in op voor later, pas je het toe als grondstof en brandstof in de industrie, rijd je ermee naar de andere kant van het land en kook je er pasta mee gaar. Maar de waterstof die je daarvoor gebruikt, is pas echt schoon als je het groen produceert. En dat blijkt zowel economisch als technisch een behoorlijke uitdaging.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie