Arno van 't Hoog | april 2017
Uit veiligheidsoogpunt voegen we al bijna een halve eeuw vlamvertragers toe aan kunststoffen, kunstvezels, harsen en schuimrubbers. Veel van die toevoegingen blijven niet netjes in het polymeer zitten: ze migreren in kleine hoeveelheden geleidelijk naar de omgeving. Daardoor kunnen we vlamvertragers terugvinden in stof, rioolslib, wilde dieren en ons bloed. De kunststofi ndustrie is op zoek gegaan naar uiteenlopende alternatieve stoffen. Die zijn deels beschikbaar in de vorm van minerale vlamvertragers en fosforverbindingen. Een andere innovatie is vlamvertragende ketens inbouwen in polymeren, zodat stoffen minder snel in het milieu terecht kunnen komen.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.