Artikelen

Veroudering , nr 326

Bastienne Wentzel | juli 2016

Ouder worden gaat vanzelf, maar veroudering is een biologisch gecompliceerd proces. Onze genen zijn goed in schade opruimen, maar niet perfect, zodat die ophoopt. Cellen zijn zo geprogrammeerd dat ze afsterven als ze kapot zijn en stamcellen vernieuwen vervolgens het weefsel. Verder is een goed metabolisme van cruciaal belang. Daaronder vallen de hormoonhuishouding, de eiwithuishouding en de energiehuishouding van mitochondri├źn. Er blijkt daarin een enzymcomplex centraal te staan dat onder meer faam verwierf als doelwit van resveratrol en rapamycine. Er vindt veel onderzoek plaats om al die processen te begrijpen, zodat we meer invloed kunnen uitoefenen op gezond ouder worden.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie