Astrid van de Graaf | juni 2008
Alarmerende berichten over bestrijdingsmiddelen op
goed opletten en veilig met etenswaren omgaan.
De inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit controleren
of iedereen zich inderdaad aan de regels houdt. Zij
waken over de complete keten: van grondstof tot eindproduct.
Desondanks zal voedsel nooit 100 procent veilig zijn. Alles
controleren is nu eenmaal onmogelijk, en bovendien liggen
er altijd gevaren op de loer. Denk maar aan afvalstoffen die
plotseling via het milieu in de voedselketen opduiken, schimmels
die er lustig op los leven dankzij de klimaatverandering,
of aan die ene fabrikant die het net even wat minder nauw
neemt met de regels.
Goede controle is en blijft noodzakelijk. Om dit adequaat
aan te pakken ontwikkelen wetenschappers slimme meettechnieken,
bijvoorbeeld een gistcel die oplicht bij detectie
van verboden hormonen of intelligente verpakkingen die
laten zien of een product nog steeds eetbaar is.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Welke gevaren liggen op de loer bij ons
voedsel? En wie controleert of voedsel veilig is?
• De Basis: Wat is het verschil tussen voedselinfectie en
voedselvergiftiging? Hoe schakelen we de ziekteverwekkers
uit?
• De Diepte: Wetenschappers ontwikkelen steeds slimmere
detectietechnieken om voedsel te screenen.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.