Jop de Vrieze | september 2019
Het is een van de heftigst bediscussieerde onderwerpen van het moment: vaccinaties. Maar terwijl de nieuwspagina’s en sociale media vol staan met argumenten voor en tegen, weten maar weinig mensen hoe vaccins precies werken, wat erin zit en waarin ze onderling verschillen. Het basisprincipe van een vaccin is eenvoudig. Een gedode of verzwakte ziekteverwekker of stukjes daarvan inspuiten om zo het immuunsysteem net genoeg te prikkelen om immuniteit op te wekken. En dat zonder de ziekte zelf te veroorzaken en met zo min mogelijk andere ongewenste lichamelijke reacties. In feite fopt een vaccin dus het immuunsysteem. En achter dat eenvoudige principe schuilt een complex samenspel van immuunsysteem, ziekteverwekker, hulpstoffen en andere factoren in het lichaam. Ondanks dat de eerste vaccins al decennia geleden het daglicht zagen, beginnen wetenschappers nu pas enigszins te begrijpen hoe die dynamiek werkt en hoe ze die naar hun hand kunnen zetten. De uitdaging is om vaccins zo effectief en zo veilig mogelijk te maken.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.