Harmen Kamminga | april 2017
Titanium is een sterk en licht metaal met een hoog smeltpunt. Het is even sterk als staal, maar zo’n 40 % lichter. Door een beschermend oxidelaagje reageren titaniumlegeringen vrijwel niet aan vochtige lucht of in (zee)water. Ook in en aan het menselijk lichaam treedt geen reactie op, waardoor het metaal geschikt is voor protheses, sieraden en piercings. Zeldzaam is element 22 niet. De aardkorst bevat veel meer titanium dan bijvoorbeeld zink of koper. Er is een ingewikkeld productieproces nodig om het metaal titanium in handen te krijgen. Dat maakt het duur, terwijl aluminium- en staallegeringen goedkoop beschikbaar zijn. De geringe effi ciëntie van het productieproces staat bredere toepassing van titanium in de weg. Toch bevindt het zich al
overal om ons heen. Niet alleen in gesteente, kunstheupen, ultralichte racefi etsen en brilmonturen. Maar ook in verfpigment, inkt, plastic, papier, tandpasta, zonnebrandcrème, cosmetica en voeding (E171). Zo kleurt titaniumdioxide onze wereld zowel metaalglanzend als sprankelend wit.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.