Arno van 't Hoog | juli 2012
Wanneer de tatoeage precies zijn intrede deed is niet meer te achterhalen. Maar het is duidelijk dat de mens van oudsher iets heeft met permanente lichaamsdecoratie door het inbrengen van kleurstoffen onder de huid. Tatoeëren is nooit zo populair geweest.
Wereldwijd hebben vele miljoenen mensen een tatoeage, in sommige landen zelfs meer dan 10 procent van de bevolking. Tatoeëren is relatief veilig: ondanks die grote aantallen hoor je zelden iets over complicaties. Toch kunnen er wel degelijk infecties optreden, of allergische reacties op uiteenlopende stoffen in de tatoeage-inkt. De populariteit van het tatoeëren heeft ook geleid tot ontwikkeling van methoden om tatoeages te verwijderen. Want sommigen krijgen spijt of vinden hun oude, vervagende tatoeage niet mooi meer. Soms lukt dat verwijderen heel goed, maar in bepaalde gevallen blijken de chemische eigenschappen van de pigmenten onverwachte effecten te hebben.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Waar komt de aantrekkingskracht van tatoeages vandaan? Hoe is dit gebruik ooit begonnen, en hoe werken tatoeëerders tegenwoordig?
• De Basis: Wat zit er allemaal in tatoeage-inkt en waarom blijft de tekening op z'n plaats?
• De Diepte: Hoe reageert de huid op duizenden inktdruppeltjes en kun je een tatoeage helemaal verwijderen? |
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.