Artikelen

Suiker , nr 287

Koolhydraten is de officiële chemische benaming voor suiker, dat we kennen als de witte korrels in de suikerpot of vruchtensuiker. Onze voeding zit er vol mee en dat hoeft niet per se te betekenen dat al die etenswaren zoet smaken. Denk aan melksuiker in melk en zetmeel in aardappels. Bovendien is suiker meer dan alleen een voedingsmiddel. Er worden bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen en steeds vaker ook plastic flessen, kleding en supersterke vezels van gemaakt.

Koolhydraten zijn belangrijk voor ons lichaam, als energiebron en bijvoorbeeld ook als labels voor eiwitten. Ook de industrie ziet suiker steeds meer zitten als grondstof,met name voor de bereiding van bio-ethanol. In Brazilië is de bio-ethanolauto al niet meer weg te denken. Er is ook

veel kritiek op bio-ethanol, want wie wil er eetbare gewassen gebruiken om auto’s op te laten rijden als je die tevens kunt gebruiken om mensen te voeden? Wetenschappers verzinnen nu slimme trucjes om ook zo veel mogelijk koolhydraten uit de niet-eetbare delen van planten te halen. Dat vraagt om een sterk staaltje voorbewerking en gemodificeerde enzymen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Waar komt de sacharose in onze suikerpot eigenlijk vandaan? Welke koolhydraten zitten er in ons eten? En waarom is snoep zo slecht voor je tanden?

• De Basis: Hoe zien koolhydraatmoleculen eruit? Wat doet ons lichaam ermee? En hoe kun je glucose gebruiken als bron voor bio-ethanol?

• De Diepte: Hoe maak je colaflessen van glucose-fructosestroop? En hoe zorg je ervoor dat

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie