Artikelen

Eiwitrijke boon uit het oosten


Soja, nr 368

Marga van Zundert | januari 2021

Ieder mens en dier heeft eiwitten nodig, het zijn onmisbare voedingsstoffen. In het plantenrijk is soja de onbetwiste eiwitkampioen. De boon levert veel en hoogwaardig eiwit. Al duizenden jaren maken Aziaten daar gebruik van. Tofu, tempeh en sojasaus zijn niet weg te denken uit de oosterse keuken. Maar halverwege de vorige eeuw werd soja vooral voedsel voor vee. De VS en later Europa en Zuid-Amerika ontdekten soja

als krachtvoer voor kippen, varkens en runderen. Inmiddels vindt de teelt van de boon wereldwijd op grote schaal plaats, vooral om onze trek in hamburgers en kippenboutjes te stillen. De uitgestrekte Braziliaanse Cerrado veranderde grotendeels van een savanne in een akkerbouwgebied: golvende groene velden met soja, soja en nog eens soja. Gemodificeerde soja, bestand tegen moderne onkruidbestrijdingsmiddelen. De sojateelt is goed voor de Zuid-Amerikaanse economie, maar levert ook grote problemen op. De stijgende vraag naar
landbouwgrond zorgt voor ontbossing in de Amazone, voor enorme bosbranden en verdrijving van de oorspronkelijke bevolking. De regenwouden verdwijnen, waardoor het klimaat wereldwijd opwarmt. En ook in Nederland draagt soja als veevoer bij aan een milieuprobleem: het mest- en stikstofoverschot.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie