Artikelen

Universele beschermlaag van het leven


Slijm, nr 369

Arno van ‘t Hoog | januari 2021

Slijm heeft een slecht imago. Iedereen vindt het vies, glibberig en vooral ongewenst. Toch is dat onterecht als je ziet welke onmisbare functies slijm vervult. Onze darmen maken niet voor niets elk etmaal een compleet nieuwe slijmlaag, die beschermt tegen uitdroging en direct contact met microbes en virussen. Dat zijn geen geringe prestaties voor een glibberig goedje dat voor 95 % uit water bestaat. Slijm ontleent zijn bijzondere eigenschappen aan de aanwezigheid van langgerekte eiwitten met talrijke suikerketens. Die zogenoemde mucines grijpen onderling in elkaar tot een netwerk dat als een gel eigenschappen combineert van een vloeistof en een vaste stof. Mucines kunnen zo een dunne, vochtige barrière vormen die ongewenste invloeden op afstand houdt. Een verstoorde slijmlaag kan uitmonden in chronische darmontstekingen of problemen met infecties in de longen. Het is niet overdreven om te stellen dat zonder slijm de mens een wisse dood zou wachten, en dat geldt voor het hele dierenrijk.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie