Artikelen

Weldaad voor gezondheid


Slaap , nr 350

Astrid van de Graaf | november 2018

Een derde van je leven breng je door in een georganiseerde, complexe toestand van bewusteloosheid. Glijdend van sluimeren naar lichte slaap, en van diepe slaap naar droomslaap. En dat een aantal keer achter elkaar. Het nauwgezette 24-uursritme van de biologische klok reguleert samen met een toenemende slaapdruk de slaap-waakcyclus. Dat is niet voor niets. Slaap is essentieel voor gezond leven. Tijdens de slaap moet je herstellen van alle inspanningen overdag, zowel lichamelijk als geestelijk. Niet voor iedereen is een ononderbroken nacht vol louterende dromen weggelegd. Mensen met slaaptekort of gebrekkige slaapkwaliteit, veroorzaakt door slaapstoornissen of werken in ploegendienst, kampen dan ook met gezondheidsklachten. Verhoogde kans op diabetes, sommige vormen van kanker, een verslechterd afweersysteem: er is bijna geen gezondheidsaspect dat niet achteruit kan gaan bij slaaptekort. Onderzoek naar slaapstoornissen biedt hoop voor slechte slapers, want slaappillen helpen helaas niet lang.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie