Artikelen

Silicium , nr 323

Bastienne Wentzel | april 2016

Verbindingen met silicium zijn al duizenden jaren een wezenlijk onderdeel van de menselijke samenleving: vuursteen is immers ook een siliciumverbinding, net als glas. Zuiver silicium vindt onder meer toepassing in de staalindustrie, elektronica en zonnecellen. Silicium is een halfgeleider: met behulp van een spanning kun je de geleiding aan of uit zetten. Daarmee kun je een elektronische schakeling maken voor in de pc of mobieltje, of een zonnecel. Net als bij glas zorgt toevoeging van een heel klein beetje van een ander element voor een grote verandering van de eigenschappen van het materiaal. In elektronica is dat desastreus voor de prestaties van de chip of zonnecel: één verkeerd atoom op de biljoen is soms al te veel. Uit recent onderzoek blijkt dat voor zonnecellen de zuiverheid iets minder kritisch is. Maximaal een op de miljoen onzuiverheden is goed genoeg, mits het niet om hardnekkige vervuilingen gaat. Daarmee kunnen de productiemethoden iets goedkoper worden dan voor chips en wordt zonnestroom steeds rendabeler.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie