Artikelen

Meer dan een medisch probleem


Seksueel overdraagbare aandoeningen, nr 382

Esther Thole | april 2022

Een enorm gezondheidsprobleem waar nog steeds een taboe op rust: seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daardoor blijft de impact onderbelicht, terwijl honderden miljoenen mensen kampen met de gevolgen. De ernst varieert overigens enorm. In heel veel gevallen gaat de infectie bijna onopgemerkt voorbij, maar in een klein deel van de geïnfecteerden zorgen soa’s voor zeer ernstige, soms zelfs fatale complicaties.

Los van de medische problematiek leggen soa’s genadeloos tal van maatschappelijke problemen bloot. Want hoewel iedereen in gelijke mate vatbaar is, treffen soa’s onevenredig vaak gemarginaliseerde en kwetsbare groepen in de samenleving. Naast medicatie, vaccins en voorlichting zijn er ook doorbraken nodig op het gebied van armoedebestrijding, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie