Benjamin Rous | april 2020
Museumobjecten lijken gemaakt voor de eeuwigheid, maar in werkelijkheid veranderen ze constant. Vooral olieverfschilderijen zijn complexe systemen die onderhevig zijn aan allerlei chemische en fysische processen. Die voltrekken zich onzichtbaar voor het menselijke oog binnen in de verflagen, maar zorgen ervoor dat het uiterlijk van schilderijen langzaam maar onherroepelijk verandert. Restauratoren moeten die verouderingsprocessen proberen te begrijpen om de gevolgen ervan te kunnen behandelen en om te proberen nog actief verval te vertragen of te stoppen. Hoe heeft het schilderij er oorspronkelijk uitgezien en welke materialen heeft de kunstenaar gebruikt? Hoe is het schilderij in de loop der tijd veranderd en hoe zal het in de toekomst nog verder veranderen? Door geavanceerde onderzoeksmethodes, computermodellering en laboratoriumexperimenten kunnen onderzoekers steeds beter antwoord geven op die vragen. Zo zijn restauratoren steeds beter in staat onderbouwde beslissingen te nemen over hoe zij uniek cultureel erfgoed het best kunnen behouden voor toekomstige generaties.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.