Artikelen

Moleculaire gewasteelt


Plantenveredeling , nr 351

Harmen Kamminga | april 2019

Het meeste voedsel dat wij en ons vee eten, is afkomstig van planten die mensen al duizenden jaren verbouwen. Het lukte de landbouw pas halverwege de twintigste eeuw om de eigenschappen van planten gericht te veranderen. Dit kwam door toenemende kennis van genetica – mede dankzij plantenveredelaars – en de opkomst van moleculair-biologische technieken. Plantenveredeling hielp de monden voeden van een steeds sneller groeiende wereldbevolking. Die groei zet door: rond 2050 moeten circa tien miljard mensen op verantwoorde wijze van voedsel, brandstof en textielvezels worden voorzien, terwijl de aarde niet groter wordt en het landbouwareaal door verdere verstedelijking en klimaatverandering eerder zal krimpen. Dit stelt plantenveredelaars voor de uitdaging om sneller en efficiënter dan in het verleden mogelijk was betere gewassen te veredelen. Moleculaire technieken als marker assisted breeding, genome sequencing en gene editing kunnen de plantenveredeling aanzienlijk versnellen, tenzij regelgeving in de weg zit.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie