Artikelen

Patat , nr 320

Astrid van de Graaf | december 2015

De aardappel was vroeger volksvoedsel nummer één, tegenwoordig kunnen we dat misschien wel zeggen van patat. Taalkundig splijten ze Nederland uiteen – is het patat, friet, patat friet, of patates frites? – maar verzot op de in vet gefrituurde aardappelstaafjes zijn we allemaal. Samen met onze zuiderburen, die hun frietkotten tot immaterieel cultureel erfgoed hebben verheven. Bij het maken van een knapperige portie patat komen vele fysische en chemische interacties om de hoek. Dat begint met de warmteoverdracht van de hete olie naar de waterige friet. Op dat grensvlak spelen zich allerlei processen af, van verdamping en diffusie tot smaakvolle bruiningsreacties. Verder heeft frituren een nogal negatieve bijsmaak. En niemand staat te trappelen om de plakkerige frituurpan schoon te maken. Nieuw ontwikkelde frituursystemen met hete lucht of stoom of frieten met een zetmeeljasje maken de aardappelstaafjes minder vet. En soms, bij benadering, zelfs zo lekker als uit een traditioneel oliebad. In deze Chemische Feitelijkheid • De Context: De Spanjaarden brachten de voedzame aardappel naar Europa, maar wie heeft het frietje uitgevonden, de Fransen of de Belgen? • De Basis: Frituren lijkt simpel, maar wat gebeurt zodra die waterige staafjes het hete vet bereiken? En waarom moet je vet zo snel verversen? • De Diepte: Friet heeft last van een slecht imago. Kan het ook gezonder en toch lekker?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie