Bastienne Wentzel | juli 2013
IJzersterk biopolymeer: We schrijven en printen erop, pakken ermee in en vegen er viezigheid mee schoon. En in Japan bouwen ze er zelfs huizen van. Het bestaat vrijwel uitsluitend uit cellulose, een natuurlijk biopolymeer en het hoofdbestanddeel van hout. We verbruiken gemiddeld 200 kg papier per persoon per jaar.
Papier wordt gemaakt van verse houtvezels en hergebruikt papier. Krantenpapier en kartonnen dozen bestaan zelfs helemaal uit oud papier. We zamelen in Nederland namelijk vrijwel al het recyclebare papier in.Toch zijn er nog veel bomen nodig om de grondstof aan te vullen. De papierindustrie plant weliswaar steeds nieuwe bomen, maar jaarlijks wordt wel circa 10 km2 bos gekapt voor het papier dat we in Nederland gebruiken. Bovendien is er 10 liter water nodig om 1 kg papier te maken. Het water zuiveren en het verse papier drogen kost veel energie.
De papierindustrie zoekt dan ook naar zowel alternatieve grondstoffen als duurzamer oplossingen. Zo kunnen stengels van bijvoorbeeld tomatenplanten of tarwestro als grondstof dienen voor kartonnen dozen. En uit het proceswater van de papierfabriek kun je allerlei waardevolle verbindingen terugwinnen, zoals vetzuren. De eerste voorzichtige stappen zijn gezet om cellulose terug te winnen uit ons huishoudelijk afvalwater.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Waarom staan papierfabrieken altijd bij het water? En hoe goed recyclen wij Nederlanders ons papier?
• De Basis: Wat is papier? Waarom is het zo sterk? En hoe maak je het?
• De Diepte: Hoe kunnen we van papier een nog duurzamer product maken? |
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.