Arno van 't Hoog | november 2018
Neonicotinoïden, of neonics, zijn een relatief nieuwe klasse van insecticiden, die in korte tijd de internationale landbouw veroverden. Die sector gebruikt jaarlijks miljoenen kilogrammen van die middelen om plaaginsecten te bestrijden, bijvoorbeeld via coating van zaaizaden. Bij de introductie van de eerste neonic in 1991 was er optimisme over zijn doelgerichte werking en de minimale risico’s voor mens en milieu. Toch groeiden na 2005 de zorgen, omdat neonics op veel plaatsen werden teruggevonden en duidelijk werd dat andere insectensoorten daar onbedoeld last van kunnen hebben. Neonics kwamen zo in het brandpunt te staan van de discussie rond dalende insecten- en vogelaantallen en wintersterfte van honingbijen. Dat verband is niet simpel te bewijzen, maar ecologen zien in experimenten wel negatieve gevolgen van sporen neonics op het gedrag en de voortplanting van honingbijen, hommels en waterinsecten, vaak al bij veel lagere concentraties dan ooit is vermoed. In Europa is daarom sinds het voorjaar van 2018 een verbod van kracht op het gebruik van drie neonics.
Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.
Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.