Artikelen

Nieuwe nanomachines


Nanomotoren , nr 342

Arno van 't Hoog | april 2018

Als je er goed over nadenkt, zijn mensen gewoon een grote verzameling van moleculaire motoren. Wie zijn arm optilt, activeert namelijk miljarden myosine-motoreiwitten, die piepkleine stapjes van 10 nm maken. En de binnenkant van onze cellen lijkt op een logistiek centrum waar lopende banden en vrachtwagens goederen ophalen en afleveren. Chemici en materiaalwetenschappers proberen zulke functies te vangen in nieuwe moleculen en structuren. Dat lukt vaak al heel aardig, getuige diverse moleculaire schakelaars en zelfs een bewegende nano-auto. Toch moet de wetenschap nog veel obstakels overwinnen. In de nanowereld gedragen technische ontwerpen zich namelijk heel anders dan je zou verwachten.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie